Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Tribina o budućnosti obrazovanja potvrdila je da hrvatski obrazovni sustav treba reforme

  • Produžavanje rada ekspertne radne skupine na provođenje kurikularne reforme najbolji je put naprijed za obrazovanje, složili su se sudionici tribine „Budućnost obrazovanja u Hrvatskoj: reforme, izazovi, mogućnosti“, koja je održana 26. veljače na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

    Sudionici tribine, povjesničar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Hrvoje Klasić, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja Eli Pijaca Plavšić, predsjednik Sindikata preporod Željko Stipić te dr. sc. Vesna Dodiković Jurković, zamjenica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, složili su se da su reforme neizbježne za modernizaciju hrvatskog školstva.

    Tribinu su organizirali Fakultet političkih znanosti i Akademija za politički razvoj u sklopu projekta EU Educa koji se financira iz programa Erasmus+ Europske unije. Glavne teme koje su potaknule raspravu sudionika tribine bile su odlazak obrazovanih ljudi iz Hrvatske, financiranje i provedba reformi, edukacija i priprema nastavnika, spremnost na promjene te cjeloživotno obrazovanje.
    „Hrvatska ulaže jako malo, ispod prosjeka EU, u znanosti i obrazovanje“, istaknuo je Hrvoje Klasić te dodao kako je to razlog zbog čega „mladi stručnjaci odlaze, a taj se proces ne zaustavlja“. Stoga su izrazili zabrinutost i za financijsko praćenje reformskih zahtjeva i modernizacije školstva. „Nažalost ovogodišnji proračun donio je smanjenje predviđenih sredstava za školstvo i obrazovanje“, naglasio je Željko Stipić. „Kada ćemo konačno dobiti vladu koja će školstvo istaknuti kao prioritet kroz proračun?“, pitao je Stipić.

    S druge strane, Klasić je poručio da nije sve u novcu. Skeptičan je jer smatra kako veliki broj nastavnika voli svoj ustaljeni način rada, a samim time nisu spremni na reforme koliko su učenici i studenti. „Reforme se neće dogoditi bez adekvatne poduke onih koji će ju provoditi“ rekla je Ela Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja. Naglasila je kako će to biti dvosmjeran proces u kojem će obje strane biti u fokusu, nastavnici i učenici. No osim na formalno, ona smatra kako nove generacije treba pripremati na cjeloživotno obrazovanje kako bi mogli uspješno izgraditi karijeru, prekvalificirati se ili čak krenuti ispočetka u nekom periodu života u pogledu obrazovanja. „Porazna je statistika da se cjeloživotno obrazovanje kod nas odnosi na samo 2 posto stanovništva“. Slično upozorava i Vesna Dodiković Jurković, koja je poručila da djecu treba pripremati za tržište rada, učiti ih samozapošljavanju i projektnom zapošljavanju.