Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Na radionici EU Educe u Osijeku o politikama EU

  • Treća po redu radionica koja se odvija u sklopu projekta EU Educa organizirana na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 10. listopada 2015. Ugostila je stručnjake koji se bave javnim politikama Europske unije.

    Profesorima Osijeka i obližnjih županija koji u srednjim školama predaju povijest, geografiju, politiku i gospodarstvo predavanje su tako održali prof. dr. Davor Škrlec, zastupnik OraH-a u EU Parlamentu koji je govorio o energetskoj politici i zaštiti okoliša, a zastupnica u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru Lidija Pavić Rogošić govorila je o civilnom društvu i utjecaju na donošenje odluka u europskim institucijama. Darija Krstić iz Centra za poduzetništvo Osijek navela je primjere kako se među mladima mogu razvijati poduzetničke vještine koje su ključna kompetencija na tržištu 21. stoljeća za mlade ljude, dok je Dunja Mak iz Savjetovališta za potrošače u Osijeku govorila o načinima zaštite potrošačkih prava u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

    Maja Balen iz Instituta za razvoj obrazovanja u Zagrebu sudionicima je predstavila mogućnosti edukacije za srednjoškolske nastavnike i za učenike koji se odluče za visoko obrazovanje. Predavanja, rasprave, prikaze iz prakse, te grupni rad ove radionice završio je uz predavanje Miljenka Hajdarovića (Hrvatski povijesni portal, Srednja škola Čakovec), koji je govorio o ciljevima nastave povijesti i kako je učiniti zanimljivijom i dostupnijom generacijama mladih koji su odgojeni u digitalnom svijetu medija.