Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

PUTOVANJE EUROPOM 2015.16. Dobro došli

  • Europa: kontinent s tisućljetnom poviješću, bogatim kulturnim naslijeđem i pejzažima koji su među najljepšima na svijetu. Velik je broj sadržaja koje putnici mogu otkriti i istražiti, a sad im je to olakšano zahvaljujući Europskoj uniji. Velik broj granica unutar EU-a može se prijeći bez provjere, a uporabom eura olakšava se povoljna kupovina. Olakšan je pristup zdravstvenim uslugama, a s vama mogu putovati vaš pas ili macka. Ako vozite, vozacka dozvola i potvrda o osiguranju vozila izdane u jednoj državi članici EU-a vrijede i u ostalima, a upotreba mobilnog telefona u inozemstvu sve je povoljnija.

    Europsku uniju čini 28 država članica koje se protežu od Laponije na sjeveru Europe do Sredozemnog mora te od zapadne obale Irske do obala Cipra: one čine bogatu tapiseriju pejzaža od kamenitih obala do pješčanih plaža, od plodnih pašnjaka do sušnih ravnica, od jezera i šuma do arktičkih tundra.

    Narodi Europe sa svojim raznolikim tradicijama, kulturama i jezicima čine oko 7 % svjetskog stanovništva. Njihovo povijesno naslijeđe zacrtano je još u prapovijesnim spiljskim slikarijama, grčkim i rimskim starinama, maurskoj arhitekturi, srednjovjekovnim utvrdama, renesansnim palačama i baroknim crkvama. U jednakoj mjeri putnike privlači i moderna Europa sa svojim pulsirajućim gradovima, raznolikim kulturnim svečanostima, zimskim i ljetnim sportovima i bogatom kulinarskom ponudom.

    Europljani vole putovanja koja su uvelike jednostavnija otkako je ukinuta većina formalnosti u vezi s putovnicama i prtljagom. Devetnaest država članica EU-a koristi se istom valutom, eurom, čime se olakšava usporedba cijena i pojednostavljuje putovanje s obzirom na to da nije potrebno mijenjati novac. Stvaranjem jedinstvenog tržišta s više od 500 milijuna ljudi povećao se izbor i smanjile su se cijene. Većina Europljana smatra da je putovanje unutar EU-a jednostavno poput putovanja unutar njihove domovine.