Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Dolazak na odredište

 • Cestom

  Vozačka dozvola

  Valjana vozačka dozvola izdana u državi članici EU-a vrijedi na području cijelog EU-a. Svaka nova vozačka dozvola izdaje se u obliku plastične kartice standardnog europskog formata. U nekim je zemljama, uz valjanu vozačku dozvolu, potrebna i prometna dozvola.

  Osiguranje vozila

  Prilikom svakog putovanja u EU, vaše automobilsko osiguranje automatski pokriva minimalni iznos propisan zakonom (odgovornost treće strane). To se primjenjuje i na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj. Ako imate sveoubuhvatnu policu osiguranja, njome su često obuhvaćena i putovanja u strane zemlje, ali to biste trebali provjeriti prije odlaska.

  Europski obrazac za izjavu o prometnoj nezgodi, koji možete dobiti od svoje osiguravajuće kuće ili preuzeti s interneta, standardni je dokument dostupan na nekoliko jezika kojim je pojednostavljeno davanje izjave na licu mjesta ako dođe do prometne nezgode u inozemstvu.

  Prilikom putovanja u EU nije potrebno imati zelenu kartu, no ona je međunarodni dokaz minimalnog osiguranja od odgovornosti treće strane. Ako ne ponesete zelenu kartu, bilo bi dobro ponijeti potvrdu o osiguranju.

  Sigurna vožnja

  U svim državama članicama EU-a moraju se koristiti sigurnosni pojasevi u vozilima u kojima su ugrađeni. Djeca moraju biti propisno vezana.

  Korištenje mobilnim telefonima tijekom vožnje u velikoj mjeri povećava mogućnost prometne nesreće i zabranjeno je u gotovo svim državama članicama EU-a, osim uz upotrebu hands-free kompleta.

  Maksimalna dopuštena razina alkohola u krvi varira od 0 mg/ ml do 0,8 mg/ml. Ostale važne informacije o sigurnosti na cestama u pojedinim državama članicama EU-a, uključujući ograničenja brzine, sigurnosnu opremu za motocikliste i bicikliste, obavezno paljenje svjetala tijekom dana i korištenje zimskih guma, dostupne su u novoj aplikaciji Odlazak u inozemstvo. Vozače koji su u inozemstvu napravili prometni prekršaj poput prebrze vožnje ili vožnje pod utjecajem alkohola moguće je pronaći zahvaljujući boljoj prekograničnoj razmjeni podataka.

  Imajte na umu da se u Irskoj, Cipru, Malti i Ujedinjenoj Kraljevini vozi lijevom stranom ceste, a u pojedinim državama kao što su Belgija, Nizozemska i Portugal vrijedi pravilo prednosti vozila s desne strane.

  Zrakom

  Stvaranje jedinstvenog europskog tržišta u području zračnog prometa omogućilo je niže cijene vožnje i veći broj prijevoznika, linija i putničkih usluga. EU omogućuje let na području EU-a svakom prijevozniku i floti koji s u sukladni sigurnosnim standardima EU-a, uključujući otvaranje domaćih linija u inozemstvu. Putnici u zračnom prometu lako mogu usporediti cijene s obzirom na to da sve objavljene cijene obavezno uključuju cijenu vožnje, sve poreze, pristojbe i doplate.

  Zajednička pravila EU-a o sigurnosnim provjerama putnika, ručne prtljage i prijavljene prtljage primjenjuju se na sve odlazne letove iz zračnih luka u EU-u. Pravilima EU-a utvrđen je popis predmeta koji se ne smiju unositi u kabinu zrakoplova, kao i predmeta koji se ne smiju nalaziti u prijavljenoj prtljazi koja će biti smještena u prtljažni prostor zrakoplova. Trenutačno također postoje ograničenja u pogledu količine tekućine koja se može unijeti u ručnoj prtljazi. Poduzet je prvi korak za ukidanje tih ograničenja omogućujući putnicima koji putuju kroz zračne luke u EU-u nošenje tekućina kupljenih u trgovinama u kojima je kupnja oslobođena carine kao ručne prtljage pod uvjetom da su predmet i račun zatvoreni u sigurnosnoj vrećici.

  Zahvaljujući primjeni visokih standarda rezultati koje Europa postiže u sigurnosti zračnog prometa među najboljima su u svijetu. U cilju daljnjeg unaprjeđenja sigurnosti određenim zračnim prijevoznicima podrijetlom iz država izvan EU-a zabranjeno je letjeti u europskom zračnom prostoru ako je utvrđeno da su nesigurni ili nisu pod dovoljnim nadzorom nadležnih tijela.

  Željeznicom

  Unutar EU-a postoji više od 215 000 km željezničkih pruga koje omogućuju razne međunarodne putničke usluge. U nekoliko zemalja postoji više od 7 300 km brzih linija koje povezuju važne osovine poput one London – Pariz, Milano – Rim i Barcelona – Madrid, na kojima vlakovi postižu brzine do 350 km/h. Mreža se nastavlja širiti.

  Morem ili unutarnjim plovnim putovima

  Između država članica EU-a postoje različiti pomorski pravci na kojima se nude redovite, visokokvalitetne usluge prijevoza umjesto prijevoza cestovnim ili željezničkim pravcima ili u kombinaciji s njima. Postoji i više od 41 500 km plovnih rijeka, kanala i jezera. EU je među pionirima poboljšanja pomorske sigurnosti i promicanja visokih standarda s pravilima o zaštiti putnika i posade na trajektima ili drugim plovilima koja plove u europske luke ili iz njih, kao i putničkih brodova koji plove na području EU-a.